De senaste åren har det genomförts 2-3 UGL-kurser den första veckan i december. I år har UGL-arrangörerna i vår förmedling klämt till med hela 12 (!) stycken UGL-utbildningar den veckan och efterfrågan från deltagare är stor.
Vi har till med en arrangör som har vågat sig på att genomföra en UGL-kurs veckan före julafton. Det är uppenbart att fler och fler väljer bort möjligheten att sitta vid ett julbord för att istället sitta på en stol på en kursgård och utvecklas som ledare och människa.
För en del sittande blir det ju på en UGL-kurs då den håller på i fem dagar.
Vad är det som har hänt i UGL-världen?
Vad är det då som gjort att det blivit så populärt att gå ledarskapsutbildningar i början av december? Jag har arbetat med UGL-kurser sedan 1999, först under sex års tid som handledare och arrangör av UGL-kurser, och sedan som förmedlare av dessa kurser.
Jag vågar därför påstå att jag känner branschen väl och jag tror att det finns tre huvudsakliga anledningar till denna decemberrusning i riktning mot kurslokalen.
Ökad optimism leder till ökad ledarskapsutbildning
För det första, jag hör från flera aktörer i branschen att de upplever en ökad efterfrågan på sina kurser och att det hänger ihop med att företag och organisationer har blivit mer optimistiska gällande framtidutsikterna för ekonomin.
Både den i Sverige i allmänhet och den i deras organisation i synnerhet. Det föranleder säkerhet att det är lättare för HR-avdelningar och personalansvariga att få igenom investeringar i de så kallade mjuka värdena såsom ledarskapet.
Ledighet lockar efter intensiv ledarutveckling
För det andra, många verkar uppskatta möjligheten att satsa mentalt och känslomässigt under fem dagar för att utveckla sig själv och sedan ha en nära förestående längre ledighet som väntar när de kommer tillbaka till jobbet.
När vi själva var UGL-arrangörer var vår favoritvecka veckan efter midsommar. Vi fyllde den kursen år efter år och det var till och med tal om att ordna flera kurser samma vecka. Det fortsätter att vara en populär vecka och många säger att de tycker det känns bra att ha sommarledigheten som väntar runt hörnet efter kursen.
Det är väl som Stefan Holm sa i sin självbiografi, att kombinera anspänning (läs; intensiv ledarskapsutbildning) med avslappning (läs; ledigt från jobbet) är en framgångsformel både i ett lyckat höjdhopp och i ett lyckat liv.
Hjälp, jag har pengar kvar i min utbildningsbudget!
För det tredje, så har jag sett att år efter år så är man på diverse ekonomiavdelningar noga med att inte spendera utbildningsbudgetarna för tidigt eller i onödan. Sedan framåt september eller oktober, i vissa fall i mitten av november upptäcker idogt arbetande personalansvariga och ledare i diverse befattningar att de har pengar kvar i sin pott.
Och den 1 januari året efter åker de med ilfart tillbaka dit de kom ifrån och dessutom så upptäcker ekonomiavdelningen att nämnde personalansvarig eller ledare inte spenderat så stor del av sin utbildningspott, vilket gör att det blir mindre summa pengar allokerade till det nästkommande år.
Så motivationen, modet och välviljan att spendera dessa pengar i slutet av året brukar öka drastiskt.
Sammantaget ser vi en julrusch inte bara på shoppinggatorna i våra storstäder utan också på vägen mot ett framgångsrikare ledarskap.
Du kan nu se mer information om UGL, få hjälp att välja din UGL-kurs eller läsa vad andra deltagare sagt om UGL.
Såklart kan du även hitta andra datum och priser för UGL än december och veckan efter midsommar som angivet ovan.